Sterk Techniek Onderwijs

Zo werkt Pascal Zuid aan Sterk Techniek Onderwijs (STO)

Op Pascal Zuid staan we voor onderwijs waarmee leerlingen goed zijn voorbereid voor hun vervolgopleiding en/of de arbeidsmarkt. Daarom doen we mee aan het project Sterk Techniek Onderwijs. Samen met drie andere vmbo scholen uit de regio zorgen wij voor een kwalitatief aantrekkelijk aanbod in het technologisch onderwijs zodat leerlingen nog enthousiaster worden over het vak techniek. Wij werken daarbij samen met regionale opleidingsscholen, opleidingsbedrijven, het bedrijfsleven, het mbo en het basisonderwijs.

Hoe zorgen we in onze lessen voor Sterk Techniek Onderwijs?

  • Leerlingen krijgen twee of drie jaar les in techniek en leren dat techniek in het dagelijks leven overal gebruikt wordt.
  • Binnen de afdeling Allround bieden we meerdere technische keuzevakken aan die aansluiten op diverse MBO opleidingen.
  • In het nieuwe vak Prototyping leren leerlingen hoe ze een vraagstuk kunnen oplossen met moderne technische middelen zoals robots, drones, laser en 3D-printers (21-eeuwse vaardigheden).

We werken op deze manieren ook aan Sterk Techniek Onderwijs:

  • Onze leerlingen geven op het jaarlijkse PET event, een groot event voor leerlingen van groep 7, techniek workshops die zij zelf hebben bedacht.
  • We werken actief samen met het Regio College, opleidingsbedrijven en technische bedrijven voor bijvoorbeeld stages, gastlessen en workshops.
  • In onze grote technieklokalen kunnen de leerlingen van alles maken.

 

Het techniek bovenbouw lokaal is voorzien van een uitgebreide outillage aan houtmachines, elektronica, metaalverwerking machine (waaronder MIG lassen) en de diverse nieuwe technieken zoals 3D printen, 3D frezen en lasersnijden.

In het computerlokaal maken de leerlingen 3D tekeningen met het Sketchup tekenprogramma. Met deze tekeningen kunnen ze een model maken met de 3D printer, laser of 3D frees. Bij ons Robotica programma leren de leerlingen  programmeren en robots te bouwen.

 

  • Vanwege de corona crisis hebben we afgelopen schooljaar voor het PET event een opdracht bedacht die de leerlingen van de basisschool in de klas konden maken. In deze opdracht moest een technisch aspect voorkomen. De leerlingen hebben een tandwielen tekenapparaat bedacht. De tandwielen zijn 3D getekend en daarna gemaakt met de laser. Vervolgens hebben ze een beschrijving gemaakt en door middel van een filmpje uitgelegd. Meer dan 100 bouwpakketten zijn ingepakt en bij de basisscholen afgeleverd.
  • Een reactie naar aanleiding van het PET Zaanstad event: Wij vonden het TOP en hopelijk jullie ook?!

Hierbij een link naar “PETZ op school 2021 – Aftermovie” om na te genieten:
https://vimeo.com/526170200/6e5ae8c6d0

Groet van het PETZ-team