Bovenbouw

Bovenbouw

 

In leerjaar 3 en 4 werk je toe naar het examen en het behalen van jouw diploma. Dat kan op Pascal Zuid in twee studierichtingen: de MAVO of VMBO Allround. In beide studies staat leren kiezen en ontdekken waar jij goed in bent centraal.

 

Mavo (Theoretische Leerweg)
Leren zelfstandig te werken

 

Leerlingen leren beter door dingen te ontdekken en actief te zoeken naar antwoorden op vragen.  Dit is het uitgangspunt in het leerwerkhuis van de theoretische leerweg. Het lesaanbod in het leerwerkhuis is een mix van instructielessen (klassikaal) en zelfstandig werken in de werkruimte van het leerwerkhuis. Daar werken leerlingen actief aan afwisselende opdrachten van de vakken.

 

Pakketten

 

Aan het einde van leerjaar 2 kiezen leerlingen, die toegelaten worden tot de TL, uit twee pakketten. Binnen elk pakket maak je kennis met acht vakken. Halverwege leerjaar 3 (medio januari) ga je binnen jouw pakket een verdere keuze maken. Je gaat dan het aantal vakken verkleinen van acht naar zes.

Pakket A richt zich op uitstroom naar economische- en welzijnsgerichte vervolgopleidingen. Je volgt naast de vakken Nederlands, Engels en wiskunde ook economie, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en Duits.

Pakket B richt zich op vervolgopleidingen in de techniek en gezondheidszorg. Als je dit pakket kiest start je met de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, nask 1 en 2 (natuur- en scheikunde), biologie,  aardrijkskunde en Duits.

Voor iedereen  staan ook de vakken lichamelijk opvoeding, kunstvakken, loopbaanleren en mentoruur op het rooster. In leerjaar 4 komt daar het vak maatschappijleer bij. 

 

VMBO Allround (voor basis en kader)
Leren, ontdekken en doen met VMBO Allround

 

Weet jij al wat je wil worden of vind jij het moeilijk om nu al te kiezen wat je later wilt worden? Of weet je het wel maar wil je eerst nog kijken wat er nog meer mogelijk is? Op Pascal Zuid kun je alle kanten op! Om zelf te ervaren wat het beste bij je past, heeft Pascal Zuid de brede afdeling  VMBO Allround. Kom ontdekken wat jouw talenten zijn!

 

Uitstel van keuze

 

Op Pascal Zuid hoef je niet al in leerjaar 2 een keuze te maken voor een richting. Met VMBO Allround ga je kennismaken met vier sectoren waarna je je via de keuzevakken gaat specialiseren. In leerjaar 4 heb je dan een goed beeld van wat je wilt en wat je kunt. Je kunt dan een goede keuze maken voor een vervolgopleiding op het MBO.

 

Wat ga je doen?

 

Je onderzoekt eerst wat bij jou past. In leerjaar 3 werk je aan

opdrachten in de vier profielvakken economie, zorg & welzijn, technologie en multimedia. Zo leer je hoe een festival organiseert, je ontwerpt een website voor de webshop en handelt een bestelling af. Je ontwerpt en tekent een product in 3D. Je gaat ook het ontworpen product maken. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van wat je gaat doen. Je sluit dit af met het praktisch examen D&P. Als je leerjaar 3 hebt afgerond heb jij een goed beeld van wat jij leuk vindt en waar jij verder mee wilt.

 

De keuzevakken

 

Daarna ga jij bepalen welke keuzevakken jij in leerjaar 4 wilt gaan volgen. Je kunt kiezen voor keuzevakken uit één specifieke sector (Techniek, Verzorging, Ondernemen of Multi-media) maar dat mag ook een combinatie zijn waarbij je de keuze breed houd. Wij bieden een groot aantal keuzevakken aan waaruit jij kunt kiezen. Zo kun jij zelf je bepalen wat jij belangrijk vindt voor jouw toekomst.

 

De algemene vakken

 

Naast het beroepsgerichte vak heb je ook Nederlands, Engels en wiskunde. Je kiest daarnaast nog 2 vakken uit economie, biologie of natuurkunde (nask 1). Lichamelijk oefening, kunstvakken en rekenen staan ook op het rooster.

 

Werken voor en met mensen!

 

Voor alle beroepen geldt: je werkt er voor anderen en met anderen. Het is belangrijk dat je sociaal en communicatief bent. Dat betekent onder meer dat je goed moet kunnen samenwerken, naar elkaar luistert en vriendelijk bent. Je werkt bij VMBO Allround altijd samen met klasgenoten aan een opdracht. Zo oefen je alvast met deze vaardigheden.

 

De afdeling

 

In het nieuwe schoolgebouw hebben we een hele verdieping speciaal ingericht voor VMBO Allround. Op deze verdieping vind je de keuken, het restaurant, de tweewielerwerkplaats, een houtzagerij, een ontwerpstudio, het kantoor en een schoonheidssalon. Allemaal speciaal ingericht voor jou om praktisch te kunnen oefenen.

 

Aansluiting op het MBO gegarandeerd

 

Op school werk je samen en zelfstandig. Tijdens stages doe je veel praktijkervaring op. Van ons Loopbaancentrum krijg je échte opdrachten die je moet uitvoeren. Zo ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt voor je vervolgopleiding. Doordat je in de praktijklessen van Allround goed hebt kunnen ontdekken waar jij goed in bent heb jij bewust je keuzes kunnen maken.

 

Leren, ontdekken en doen met VMBO Allround op Pascal Zuid!


>> Download hier het informatieboek keuzevakken D&P 2020-2021