Bovenbouw

Bovenbouw

In leerjaar 3 en 4 werk je toe naar het examen en het behalen van jouw diploma. Dat kan op Pascal Zuid in twee studierichtingen: de MAVO of VMBO Allround. In beide studies staat leren kiezen en ontdekken waar jij goed in bent centraal.

Mavo (Theoretische Leerweg) Leren zelfstandig te werken

Leerlingen leren beter door dingen te ontdekken en actief te zoeken naar antwoorden op vragen.  Dit is het uitgangspunt in het leerwerkhuis van de theoretische leerweg. Het lesaanbod in het leerwerkhuis is een mix van instructielessen (klassikaal) en zelfstandig werken in de werkruimte van het leerwerkhuis. Daar werken leerlingen actief aan afwisselende opdrachten van de vakken.

Pakketten

Aan het einde van leerjaar 2 kiezen leerlingen, die toegelaten worden tot de TL, uit vier profielen:

1. Economie:
Richt zich op uitstroom naar economische vervolgopleidingen zoals administratie, consumptief, commerciële dienstverlening, mode en kleding. Je volgt de vakken Nederlands, Engels en economie en daarnaast kies je 3 of 4 vakken die binnen dit profiel passen en aangeboden worden.

2. Zorg en Welzijn:
Richt zich op uitstroom naar gezondheidszorg en welzijnsgerichte vervolgopleidingen zoals maatschappelijk werk en dienstverlening, kinderopvang, jeugdzorg. Je volgt de vakken Nederlands, Engels en biologie en  daarnaast kies je 3 of 4 vakken die binnen dit profiel passen en aangeboden worden.

3. Techniek:
Richt zich op de uitstroom in de techniek. Richtingen in het MBO: bouw, grafisch, metaal, voertuigen, elektro, installatie, transport en logistiek. Je volgt de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en nask1 en daarnaast kies je 2 of 3 vakken die binnen dit profiel passen en aangeboden worden.

4. Groen (landbouw):
Wil je later iets doen met voedsel & voorlichting, natuur, milieu of duurzaamheid en innovatie? Dan is het profiel groen (landbouw) geschikt voor jou. Richtingen in het MBO: landbouw en natuurlijke omgeving, levensmiddelentechnologie, voedsel en voorlichting. Je volgt de vakken Nederlands, Engels en wiskunde en daarnaast kies je 3 of 4 vakken die binnen dit profiel passen en aangeboden worden.

Voor iedereen staan ook de vakken lichamelijk opvoeding, kunstvakken, loopbaanleren en mentoruur op het rooster. In leerjaar 4 komt daar het vak maatschappijleer bij.

VMBO Allround (voor basis en kader) Leren, ontdekken en doen met VMBO Allround

Weet jij al wat je wil worden of vind jij het moeilijk om nu al te kiezen wat je later wilt worden? Of weet je het wel maar wil je eerst nog kijken wat er nog meer mogelijk is? Op Pascal Zuid kun je alle kanten op! Om zelf te ervaren wat het beste bij je past, heeft Pascal Zuid de brede afdeling  VMBO Allround. Kom ontdekken wat jouw talenten zijn!

Uitstel van keuze

Op Pascal Zuid hoef je niet al in leerjaar 2 een keuze te maken voor een richting. Met VMBO Allround ga je kennismaken met vier sectoren waarna je je via de keuzevakken gaat specialiseren. In leerjaar 4 heb je dan een goed beeld van wat je wilt en wat je kunt. Je kunt dan een goede keuze maken voor een vervolgopleiding op het MBO.

Wat ga je doen?

Je onderzoekt eerst wat bij jou past. In leerjaar 3 werk je aan opdrachten in de vier profielvakken economie, zorg & welzijn, technologie en multimedia. Zo leer je hoe een festival organiseert, je ontwerpt een website voor de webshop en handelt een bestelling af. Je ontwerpt en tekent een product in 3D. Je gaat ook het ontworpen product maken. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van wat je gaat doen. Je sluit dit af met het praktisch examen D&P. Als je leerjaar 3 hebt afgerond heb jij een goed beeld van wat jij leuk vindt en waar jij verder mee wilt.

De keuzevakken

Daarna ga jij bepalen welke keuzevakken jij in leerjaar 4 wilt gaan volgen. Je kunt kiezen voor keuzevakken uit één specifieke sector (Techniek, Verzorging, Ondernemen of Multi-media) maar dat mag ook een combinatie zijn waarbij je de keuze breed houd. Wij bieden een groot aantal keuzevakken aan waaruit jij kunt kiezen. Zo kun jij zelf je bepalen wat jij belangrijk vindt voor jouw toekomst.

De algemene vakken

Naast het beroepsgerichte vak heb je ook Nederlands, Engels en wiskunde. Je kiest daarnaast nog 2 vakken uit economie, biologie of natuurkunde (nask 1). Lichamelijk oefening, kunstvakken en rekenen staan ook op het rooster.

Werken voor en met mensen!

Voor alle beroepen geldt: je werkt er voor anderen en met anderen. Het is belangrijk dat je sociaal en communicatief bent. Dat betekent onder meer dat je goed moet kunnen samenwerken, naar elkaar luistert en vriendelijk bent. Je werkt bij VMBO Allround altijd samen met klasgenoten aan een opdracht. Zo oefen je alvast met deze vaardigheden.

De afdeling

In het nieuwe schoolgebouw hebben we een hele verdieping speciaal ingericht voor VMBO Allround. Op deze verdieping vind je de keuken, het restaurant, de tweewielerwerkplaats, een houtzagerij, een ontwerpstudio, het kantoor en een schoonheidssalon. Allemaal speciaal ingericht voor jou om praktisch te kunnen oefenen.

Aansluiting op het MBO gegarandeerd

Op school werk je samen en zelfstandig. Tijdens stages doe je veel praktijkervaring op. Van ons Loopbaancentrum krijg je échte opdrachten die je moet uitvoeren. Zo ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt voor je vervolgopleiding. Doordat je in de praktijklessen van Allround goed hebt kunnen ontdekken waar jij goed in bent heb jij bewust je keuzes kunnen maken.

Leren, ontdekken en doen met VMBO Allround op Pascal Zuid!